Općina Ljubuški - Dobrodošli u srce Hercegovine

Udruga Hercegovački STAP izlaže stećke na Mostarskom sajmu Ispis E-mail
Subota, 29 Ožujak 2008
thumb_stap_autohtoni_proizvodi.jpgUdruga za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački STAP (www.stap.ba ) predstaviti će na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2008.,izložiti i vjerne replike originalnih Humskih biliga (stećaka), koji su u organizaciji Udruge nakon 500 godina po prvi put izrađeni, rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare te udruge.

Na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, Hercegovački STAP predstavit će se, uz ostalo, izložbom tradicionalnih, izvornih i autohtonih proizvoda i usluga (preko 50 izlagača uz 200 proizvoda na izložbenim štandovima u obliku stećaka). Također, izložit će i autohtonu hercegovačku kamenu kuću s autohtonim izlošcima, vjerne replike dva Humska biliga (stećka) iz Radimlje i Klobuka, te razni drugi tradicionalni predmeti.

Prema riječima dopredsjednika Udruge za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački STAP Andrije Stojića ta udruga nastoji promicati kulturnu baštinu hercegovačkog kraja te očuvati autohtone, etnografske i ambijentalne vrijednosti iz života svojih predaka. "Mi ćemo na sajmu pokušati oživjeti sjećanje na stare hercegovačke obrte i običaje koji polako izumiru - kazao je te Stojić te dodao kako će biti predstavljeni svi stari obrti od drvodjelstva do kovačke radionice, čime će se pokušati educirati najmlađi."

stap_autohtoni_proizvodi.jpg

Govoreći o promociji turističkih seoskih gospodarstva, Stojić je kazao kako će se kroz Mostarski sajam nastojati predstaviti ponuda seoskih gospodarstva turistima, koji najviše zahvaljujući Međugorju dolaze u ove krajeve. Udruga će prezentirati i prvi broj magazina REVIJA – magazina za regionalni i ruralni razvoj kojem je izdavač i u kojem će biti obrađivana teme ruralnog i regionalnog razvoja, te edukativne sadržaje s ciljem promocije regije te razvoja poduzetništva i samozapošljavanja.

KUŠAJ HERCEGOVINU“ je gastro-projekt Udruge tj. identifikacija, standardizacija i promidžba odabranih tradicionalnih i izvornih hercegovačkih jela i pića, a ovom prilikom će se prezentirati visokim gostima Mostarskog Sajma i uzvanicima međunarodne konferencije „Turistički potencijali jadranskog zaleđa" u organizaciji Udruge i izvedbi hercegovačkih restorana i hotela.

stap_tkalacki_stan.jpg

S ciljem stvaranja potencijalnih poduzetnika, te seoskih i obiteljskih gospodarstava u ruralnim prostorima, s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja, pod pokroviteljstvom regionalne Razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH), u utorak 1.4.2008 s početkom u 12:30 u sali br.3 prvog paviljona, Hercegovački STAP organizira Edukativne radionice sa sljedećim temama:
 
    - „Maslinarstvo – izazov za Hercegovinu“ i
    - „Oblici organiziranja malog gospodarstva“.

Udruga Hercegovački STAP poziva sve zainteresirane da dođu na besplatne radionice, koje će biti korisne sa savjetima i uspješnim poduzetničkim primjerima iz Regije!

Udruga će na Mostarskom sajmu promovirati i prvi receptivni turističkog portal na adresi www.visitherzegovina.info koji je namijenjen Internet promociji i turističkih seoskih gospodarstava i turističkih resursa regije, uz skoru mogućnost online bookinga, te promociju seoskog turizma i poduzetništva u regiji. Generalni pokrovitelj nastupa udruge na Mostarskom sajmu je Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, dok je pokrovitelj edukativne radionice Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu (REDAH).

stap_magare.jpg

O Udruzi za regionalni i ruralni razvoj Hercegovački STAP
Udruga je osnovana 2007. godine i obavlja aktivnosti s ciljem održivog ruralnog razvitka regije Hercegovina. Prirodne resurse, tradicijske i izvorne proizvode, kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu regije Hercegovina želi na održiv način: identificirati, očuvati, zaštititi, razvijati, te promovirati i plasirati na globalna tržišta. Na taj način cilj ih je zaštititi i očuvati u današnjim vremenima i globalnim integracijskim procesima, i time omogućiti zapošljavanja i bolju kvalitetu življenja na ovim prostorima. Biti svoj... je osnovni motiv i slogan Udruge.“
 
« Prethodna   Sljedeća »

Poslovni imenik

Dodaj upis
Traži

Tko je Online

Advertisement
You are here  :Naslovnica