Općina Ljubuški jedna je od četiri Općine u Županiji (uz Grude, Posušje i Široki Brijeg), a prostire se na površini od 292,7 km2.Na jugu i zapadu Općina graniči s Metkovićem i Vrgorcem u Republici Hrvatskoj, na sjeveru s Grudama i Širokim Brijegom, a na istoku s Čapljinom i Čitlukom. Cijeli prostor Općine prostire se na nadmorskoj visini od 60-250 m.

geoprometni polozaj

Magistralna cesta "M-6" (Čapljina-Ljubuški-Imotski) povezuje Općinu Ljubuški sa najznačajnijim državnim prometnicama koje se pružaju dolinom rijeke Neretve, a regionalnacesta "R-424" (Čitluk-Ljubuški-Ploče) omogućuje direktnu vezu Općine s lukom Ploče odnosno Mostarom. Općina Ljubuški je sa širim područjem povezana i magistralnom cestom "R-423" Ljubuški-Metković, "R-422" Vitina-Vrgorac i "R-421" Klobuk-Sovići. Najbliža željeznička stanica je u Čapljini (20 km), zračna luka u Mostaru (36 km), a riječna luka u Metkoviću (34 km). Općina je i preko zračnih luka u Sarajevu, Dubrovniku, Splitu i Tivtu povezana sa ostatkom Europe i svijeta. Središte Općine je Grad Ljubuški, koji se nalazi na značajnim prometnicama. Udaljenost od Ljubuškog do Mostara iznosi 36 km, do Makarske 55 km, do Splita 120 km, do Dubrovnika 130 km i do Sarajeva 170 km.

S obzirom na blizinu i dobru povezanost Općine Ljubuški sa najznačajnijom prometnicom dolinom rijeke Neretve koja čini dio europskog koridora E-73 (Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Metković) te blizinom zračne Luke Mostar i morske luke Ploče kao i činjenicom da koridor VC prolazi jednim dijelom kroz Općinu, može se zaključiti da Općina Ljubuški ima iznimno povoljan geoprometni i geostrateški položaj.