Humacka plocaHumačka ploča
Jedan je od najstarijih spomenika pismenosti u Bosni i Hercegovini, potječe iz XI. ili XII. stoljeća, pisan je starohrvatskom ćirilicom, a čuva se u Franjevačkom muzeju na Humcu.

Trebizat
Rijeka Trebižat
Jedinstvena rijeka s devet imena, prepuna sedrenih reljefa sa zadivljujućim prirodnim pejzažima, rezervat je čiste i bistre vode, čarobnih slapova te bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Jedina je ponornica u Europi koja devet puta nestaje te ponovno izvire.

KraviceSlapovi Kravica
Spektakularni sedreni slapovi na rijeci Trebižat jedinstveni su prirodni fenomen i ljepotom se mogu usporediti jedino s onima na Krki i Plivi. Vodeni amfiteatar širok je više od 120 metara, a voda se urušava s visine od oko 30 metara. Izletište je uređeno i privlači mnogobrojne goste iz cijelog svijeta.

koćuša

Vodopad Koćuša

Sedreni slap i prirodni vodeni park na rijeci Trebižat u Veljacima u čijoj se blizini nalaze očuvane povijesne mlinice i stupe te bogata gastronomska ponuda tradicijskih jela.

kupači

Ljubuška kupališta i izletišta

Ljubuški kraj iznimno je bogat vodom i ponosi se mnogobrojnim iznimno popularnim izletištima i kupalištima koja u ljetnim mjesecima postaju oaze zabave, gastronomskih užitaka i relaksacije. Najpoznatiji su vrelo Klokun u Klobuku, izvor rijeke Vrioštice u Vitini, slapovi Čeveljuša - Mandića jaz te kupalište Božjak u Studencima.

kula herceg stjepana

Tvrđava hercega Stjepana

Nacionalni spomenik koji je u XIV. ili XV. stoljeću na brdu Buturovica iznad današnjega grada podigao za svoje sjedište “prvi Hercegovac” herceg Stjepan, po čijoj je drugoj ženi Firentinki Ljubuši Ljubuški navodno i dobio ime.

Franjevački samostan Humac

Franjevački samostan svetog Ante

Podignut je 1876. i s pravom ga možemo smatrati duhovnim i kulturnim središtem ovoga kraja. Muzej iz 1884., koji ima arheološku i numizmatičku zbirku, lapidarij, sakralnu zbirku i etnološki odjel, najstariji je muzej u BiH. Ondje se nalazi i bogata knjižnica s više od 20 tisuća svezaka, među kojima su i dobro očuvane stare knjige od XVI. do XIX. stoljeća, među kojima su i grčko-rimski klasici te galerija s više od stotinu vrhunskih umjetničkih djela poznatih hrvatskih i svjetskih majstora o temi majke.

Bigeste

Rimski vojni logor Bigeste

Ostaci raskošnog vojnog kompleksa u kojem su boravile rimske legije i veterani. Rimljani su ovdje razvijali i poljoprivredna imanja, tzv. villae rusticae, gdje su proizvodili hranu, koristeći blagodati tog sunčanog kraja.

Stećci Bijača

Ljubuški stećci

Nadgrobni srednjovjekovni spomenici tzv. kameni bilizi zabilježeni su na čak 45 lokacija u ljubuškom kraju, a srednjovjekovna nekropola stećaka Dilić-Bijača pod zaštitom je UNESCO-a.

dzamija gradska

Ljubuške džamije

Džamija Nesuh-age Vučjakovića, smještena u podgrađu Tvrđave hercega Stjepana, sagrađena je 1558. godine i najstarija je u tom dijelu Hercegovine. Džamiju Ali-bega Kapetanovića u Vitini sagradio je sin posljednjeg ljubuškog kapetana Sulejmanbega 1858. Obje su uvrštene na listu nacionalnih spomenika.

Klobuk brdo

Brdo Klobuk

Jedinstveno brdo u obliku šešira (478 m) po kojem je i naselje dobilo ime strmo se diže iz polja, a na njegovim vrhuncima nalazi se poznato svetište Markovište gdje su kršćani slavili mise pred turskim progonima. Brdo, koje, uz neobičan izgled, plijeni pozornost i svojim geološkim sastavom, poznato je po mnogobrojnim izvorima. Svojim položajem i mentalitetom svojih stanovnika Klobuk predstavlja granično područje između Bekije i Nahije.

petar barbarić Rodna kuća sluge Božjeg Petra Barbarića

Sveti mladić iz Klobuka, koji je umro u Travniku na Veliki četvrtak 1897. u 23. godini života, kao tek zaređeni redovnik, isusovac. Mnogi su kršćani i muslimani doživjeli ozdravljenja moleći mu se. U Rimu se upravo završava postupak njegova proglašenja blaženim, a u Šiljevištu (Klobuk) njegova novouređena rodna kuća i obiteljsko imanje okruženi plantažama smilja postali su stjecište hodočasnika.

Lovro Šitović Grammatica Latino Illyrica

Grammatica latino-illyrica fra Lovre Šitovića

Prvu gramatiku hrvatskog jezika u BiH napisao je i tiskao u Veneciji 1713. franjevac muslimanskog podrijetla fra Lovro Šitović. Riječ je o jednom od najznačajnijih djela ondašnjeg vremena, koje je bilo u redovitoj uporabi crkvenih institucija više od stotinu godina. Spomenik tom velikom Ljubušaku, djelo fra Joakima Gregova, nalazi se u središtu Ljubuškog.

vina Ljubuška vina

U Ljubuškom je 1882. podignuta najstarija vinarija u Bosni i Hercegovini (nekadašnji Hepok), a tradicija vinogradarstva proteže se još iz vremena prije Krista. Danas se tu proizvode vrhunska vina koja dobivaju prestižne međunarodne nagrade i poslužuju se u vodećim hrvatskim i bosanskohercegovačkim restoranima. Najpoznatije vinarije su Škegro, Nuić, Keža, Buntić i Begić.

dr sadikovic

Liječenje travama obitelji Sadiković

Nadaleko poznata ljubuška obitelj Sadiković već gotovo 130 godina uspješno liječi ljude travama zahvaljujući jedinstvenim znanjima i tajnim receptima. Tradiciju je započeo dr. Sadik Sadiković koji je, kao mladi liječnik austrougarske vojske, nakon Prvog svjetskog rata stjecao znanja čak u Kini i Tibetu

Smilje

Ljubuško ljekovito bilje

Ono što je lavanda u francuskoj Provansi, to je smilje u ljubuškom kraju. Ovdje se proizvodi visoko kvalitetno ljekovito i začinsko bilje te eterična i aromatična ulja. Uz mnogobrojne individualne proizvođače bilja, od čije se sirovine radi i vrhunska kozmetika, najpoznatiji su proizvodi tvrtke Roing. 

Rano voće i povrće

Ljubuški, kao najsunčaniji grad u Bosni i Hercegovini, tipičan je Mediteran čija klima omogućava proizvodnju ranog voća i povrća koje se može kupiti izravno od proizvođača duž ljubuške magistrale. Izniman zemljopisni položaj, kvaliteta zemlje i obilje vode taj su kraj pretvorili u najatraktivnije poljoprivredno područje u državi.

duhan

Duhan

Nekada je ljubuški kraj bio nadaleko poznat po plantažama visokokvalitetnog hercegovačkog duhana, a ta biljka i mukotrpan rad othranili su naraštaje Ljubušaka. Nasadi duhana danas su više raritet, ali čuvena ljubuška škija još je na cijeni. Duhanska stanica u Ljubuškom utemeljena je daleke 1880. godine.

maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Još prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da će maslinova ulja proizvedena pod ljubuškim nebom konkurirati onim najboljima iz Dalmacije i Istre. Međutim, upravo to dogodilo se zahvaljujući novim maslinicima, educiranim proizvođačima i prvoklasnoj kvaliteti uroda. Maslinik obitelji Mikulić s više od šest tisuća stabala jedan je od najvećih u regiji.

RK izvidjac ljubuski.svg

Rukometni klub Izviđač

Sportski klub utemeljen daleke 1956. godinama je u samom vrhu rukometa. Peterostruki je prvak Bosne i Hercegovine. Dvostruki je pobjednik Kupa BiH, osam puta bio je prvak u Prvenstvu Herceg Bosne, devet puta osvajao Kup…