Općina Ljubuški - Dobrodošli u srce Hercegovine

Osnovna škola "Marko Marulić" Ljubuški Ispis E-mail
Subota, 16 Veljača 2008
osnovna_skola_mark0_marulic.jpgŠkola je locirana u samom središtu grada Ljubuškoga. Godine 1949. g. je izgrađena i bila je u sklopu Narodnog Odbora općine Ljubuški, a dano joj je ime “29. Oktobar” Ljubuški prigodom proslave 20 godišnjice oslobođenja grada Ljubuškog (60-ih godina). Kroz desetljeća uspješno je odgajala i obrazovala niz generacija od I – VIII razreda.

Sazidana od debelih kamenih zidova odupirala se raznim vremenskim nepogodama, zemljotresima, ratnim događanjima. Godine 1972. g. dograđen je novi dio od četiri učionice i športska dvorana sa svlačionicama. Početkom devedesetih i dolaskom demokracije, 20. 8. 1991. g. škola je promijenila ime u OŠ "Marka Marulića" Ljubuški. Nastava se odvija u dvije smjene kabinetskim načinom od 1984. g., koji još nisu u funkciji, ali se sada nastoji da budu u potpunosti opremljeni nastavnim pomagalima i učilima.

Godine 1983. zbog preopterećenosti i akcije 1000 škola u BiH, škola se razdvojila u dvije zasebne cjeline i to na OŠ ”Jure Galić-Veliki” (današnja OŠ I. B. Mažuranić na Gračinama) i OŠ “29 oktobar” (današnja OŠ Marka Marulića Ljubuški). 30. 4. 1986. g. škola je kupila prvo računalo Spectrum ZX i osnovala računarsku sekciju. Godine 1987. škola je instalirala ozvučenje po kabinetima, koje je vremenom uništeno. Gradska knjižnica preseljava u našu školu 1988. g., a 1989. g. Auto moto društvo Ljubuški daruje školi polovnog “Fiću”.

Godine 1990. g. otvara se u školi čajna kuhinja za učenike i djelatnike. Od školske 1993. / 94. g. škola ima u sastavu i glazbeni odjel s jednim instrumentom - glasovirom, a školske 2002./03. otvara se i instrument trublja i flauta. U školskoj 2004/05. g. glazbeni odjel djeluje kao Osnovna glazbena škola "Ljubuški" u prostorijama naše škole. Školski odbori počinju s radom u školskoj 1990. / 91. g. Po nalogu Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa završava nastava zbog ratnih djelovanja iz sigurnosnih razloga, a svi učenici prolaze uspješno školske 1991. / 92. g. Značajniji datumi, koje škola obilježava od školske 2002. /03. i 2003./04. godine:

    - 9. listopad ………...Dani zahvalnosti za plodove zemlje (Dani kruha) i Dani djeteta
    - 6. Prosinac…….…..Sveti Nikola
    - 23. Prosinac…….…Božićna priredba
    - 14. veljače………...Valentinovo (veče poezije)
    - mjesec ožujak....Maškarijada
    - 22. ožujak……….…Dan voda
    - 25. travanj ………..Dan škole
    - 30. svibanj………….Mala matura (svečana pripredba za osmaše)

Najveći broj učenika škola je imala krajem 70-ih i početkom 80-ih 1700 učenika i 125 uposlenih, a imala je područne škole u Donjim i Gornjim Radišićima, Gradska, Lipno, Cerno, Crnopod, Miletina, Studenci, Stubica, Bijača, Hardomilje, Humac, Crveni Grm i Prolog., a u novije vrijeme i pod sadašnji nazivom u školskoj 1998. / 99. g. škola broji 1140 učenika i 86 uposlenika.

Škola ima i četiri područne škole od I-IV razreda u Miletini, Cernu, Donjim i Gornji Radišićima,a po pokazateljima za sada nema razloga da se bilo koja područna škola ukida. Naša škola je “rasadnik” sportaša, jer u izvannastavnim aktivnostima žive skoro sve sportske sekcije i na županijskim igrama uvijek imaju zapažene rezultate.

U školi postoje i ostale aktivnosti , kao što su dramska sekcija, lingvistička sekcija, novinarska sekcija, školski zbor, a isto tako i zbor za učenike od I-III razreda, razne tečajeve, kao što su gitara, sintisajzer, strani jezici, revijalni plesovi, klasični plesovi. Škola ima multimedijalni kabinet za izvođenje vizualne nastave iz zemljopisa, lingvistički kabinet za školu stranih jezika, a i ostalih predmeta po potrebi. Organiziraju se seminari za učitelje. Škola ima i novouređeni kabinet prirode i biologije a u tijeku je nabavka opreme za uređenje kabineta fizike.

 

Ravnatelj škole:
Krešo Herceg.

Voditelj smjene:
Krešo Granić 

Telefon: ++ 387 (0)39 831 227

 
« Prethodna   Sljedeća »
You are here  :Naslovnica arrow Odgoj i obrazovanje arrow Osnovno i srednje arrow Osnovna škola "Marko Marulić" Ljubuški