cafc895913cfd35427aa42b26b82e20a_M.jpg

Jučer se, povodom obilježavanja Dana Grada Ljubuškog, uz brojne uzvanike u hotelu Bigeste u Ljubuškom, održala Svečana sjednica Gradskog vijeća Ljubuški.

Po uhodanom protokolu, jučer je upriličeno i prikazivanje video izvještaja gradonačelnika o aktualnostima u protekloj godini. 

Sadržaj videopriloga je opširno opisivao dosadašnje projekte na kojima je Grad Ljubuški radio u protekloj godini, a u nastavku pogledajte video izvještaj gradonačelnika Vedrana Markotića o radu, kao i tekstualni izvještaj.

Prenosimo tekstualni izvještaj gradonačelnika Vedrana Markotića o aktualnostima u prošloj godini;

"Uvažene dame i gospodo, poštovani gosti srdačno Vas pozdravljamo i zahvaljujemo što ste svojom nazočnošću uveličali obilježavanje Dana našeg Grada. Iza nas je teška godina, puna izazova. Pandemija korona virusa proteklih dvanaest mjeseci cijeli svijet je stavila pred kušnju i njene posljedice će se još dugo osjećati. Posebice one koje se odnose na ekonomiju. Kako bi sačuvali radna mjesta vodstvo Grada Ljubuškog u suradnji sa Vladom Županije Zapadnohercegovačke je među prvima u Bosni i Hercegovini izdvojio sredstva za pomoć obrtnicima i gospodarskim subjektima kojima je odlukama stožera civilne zaštite bio onemogućen rad u travnju i svibnju. Jačanje gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta u Ljubuškom naš je primarni cilj u narednom razdoblju. Stoga smo već poduzeli određene poteze koji su naišli na odobrenje investitora. Samo nekoliko dana nakon usvajanja Odluka o olakšicama gospodarstvenicima, među kojima je i Odluka o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemljište u gospodarskim zonama na području Ljubuškog potpisani je ugovor s velikim investitorom iz Republike Hrvatske. Ponosni smo što je jedna od najvećih grupacija u RH -Mesna industrija Pivac izabrala upravo Ljubuški za svoje sjedište u Bosni i Hercegovini. Već su započeli radove na izgradnji pogona u poslovnoj zoni na Hrašljanima, koji će se prostirati na 7.500 metara kvadratnih gdje bi u konačnici posao trebalo pronaći 80 naših sugrađana i na tome im iskreno zahvaljujemo. Kako bismo investitorima osigurali što bolje uvjete planiramo i infrastrukturna ulaganja u poslovne zone.

Uz gospodarstvo veliki potencijal Ljubuškog kraja je poljoprivreda, gdje se također pravi iskorak. Završen je objekt za poljoprivrednike koji bi trebao omogućiti sigurniji plasman proizvoda na tržište. Uređen je registar proizvođača, te je nastavljena realizacija projekta usklađivanja gruntovnice i katastra poljoprivrednog zemljišta. Ovdje bismo izdvojili projekt IFAD kroz koji je u Ljubuški tijekom prošle godine uloženo preko 500.000 KM. Navedenim novcem pružena je direktna potpora proizvođačima za nabavku plastenika, te betoniran vodonatapni kanal  u Klobuku i Vojnićima, koji je žila kucavica poljoprivredne proizvodnje u Ljubuškom. U suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke omogućili smo povratak vinogradarstva u Ljubuški. Naime, Vlada Županije Zapadnohercegovačke je dala suglasnost Gradu Ljubuškom za davanje koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na našoj plantaži. Grad Ljubuški je raspisao natječaj na koji se mogu prijaviti vinari koji će na zapadnom ulazu u Ljubuški podignuti nove nasade vinograda

Ponosni smo i na naše projekte prekogranične suradnje. Kroz dva projekat čija je realizacija u tijeku uložiti će se milijunski iznosi u obnovu tvrđave herceg Stjepana Kosače koja je simbol Grada Ljubuškog. Zahvaljujući tim projektima u Ljubuškom će u sklopu posjetiteljskog centra na lokalitetu rimskog logora Bigeste biti izgrađen i prvi „in situ“ muzej u Bosni i Hercegovini.  Za ove projekte su ugovori već potpisani, sredstva osigurana, te se krenulo s izvođenjem radova.

U 2020. godini smo svečano otvorili Kulturni centar koji smo predali na korištenje Glazbenoj školi Ljubuški, Klubu kulture Libuša i svima ostalima.

Javno poduzeće Ceste Federacije BiH nam je osiguralo sredstva za završetak radova na prvom dijelu zapadne obilaznice, od novog kružnog toka do spoja s Ulicom fra Petra Barbarića na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo. Svjesni smo da bolja infrastruktura znači i veći investicijski potencijal koji nam je svima jako bitan, jer razvoj i jačanje konkurentnosti gospodarstva su ciljevi kojima svi stremimo. Potpisali smo i sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim za zaštitu izvorišta Prud. Sporazumom je definirana prva zona izgradnje kanalizacijskog sustava čija je vrijednost 5.8 milijuna kuna. Hrvatske vode osiguravaju 80 % sredstava a Grad Ljubuški i Javno poduzeće Parkovi 20 % sredstava.

Ponosni smo na činjenicu da smo prva jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH koja je potpisala Deklaraciju „Općine bez brana“, kojom je definirano da se na području Grada Ljubuškog neće graditi male hidroelektrane. Ovime smo još jednom potvrdili kako ćemo uvijek biti u zaštiti rijeke Trebižat -vene našeg zavičaja.

U prošloj godini Ljubuški je postao bogatiji za dva spomenika koji su uljepšali lice našeg grada. Riječ je o spomeniku majci, autora Stjepana Skoke i spomeniku zahvale skupini Fenix 72, postavljenim u suradnji s Počasnim bleiburškim vodom.

Očuvanje sjećanja na Domovinski rat i veća izdvajanja za branitelje na razini Grada, naša su obveza prema sugrađanima i njihovim obiteljima koji su dali svoje zdravlje i živote da bi mi danas imali naš. Pružiti ćemo podršku braniteljskim zadrugama, a u planu je i izgradnja novog spomenika kojim ćemo nove generacije svakodnevno podsjećati na istinske heroje naše povijesti.

Jačanje demografije također je jedan od prioriteta lokalne vlasti Grada Ljubuškog. Sukladno tome otvorili smo podružnici Gradskog vrtića u Vitini koju pohađa 60 mališana iz Vitine i okolnih sela. Odlukom Gradskog vijeća, smanjili smo za 50 % cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Izdvojili smo 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića ,uz pomoć naše županije osigurali smo besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola. Isplaćene su novčane potpore za više od 500 studenata s područja Grada Ljubuškog, za što je izdvojeno 300.000 KM. U proračunu smo predvidjeli i sredstva za pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine. Smatramo kako su uz besplatne udžbenike koje osigurava naša županija ovo demografske mjere koje će olakšati život mladim obiteljima u našem gradu.

Pokrenuli smo proceduru za donošenje Regulacijskog plana obuhvata Duhanske stanice, koji će ubrzo, odlukom Vlade naše županije, za simboličan iznos biti predan na korištenje Gradu Ljubuškom. Planiramo taj prostor iskoristiti za opću društveno-korisnu namjenu i na taj način srce Ljubuškog vratiti Ljubušacima na korištenje.

Nastavili smo s uređenjem javnih površina, a iznimno smo ponosni na novi izgled športsko rekreacijskog centra na prostoru iza Osnovne škole Marka Marulića. U prošloj godini smo radili i na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove rasvjete, asfaltiranju po mjesnim zajednicama, sanaciji vodonatapnih kanala i poljskih puteva, uređenju infrastrukture u poslovnim zonama, uređenju nogostupa – zapadni ulaz u Ljubuški.

Sumirajući 2020. godinu, moramo reći kako sve navedeno ne bismo mogli realizirati bez pomoći viših razina vlasti, razumijevanja Vlade Republike Hrvatske za naše potrebe i projekte, kao niti bez kvalitetne suradnje s međunarodnim organizacijama. Svima njima još jednom Grad Ljubuški zahvaljuje na pruženoj podršci.

Naše opredjeljenje u ovoj godini je sve navedeno podići za letvicu više, približiti se korak bliže cilju, a to je urbaniji, uređeniji, ljepši Ljubuški. Sukladno tome u ovoj godini planiramo započeti niz infrastrukturnih projekata među kojima su:

- Izgradnja zapadne obilaznice

- Izgradnja amfiteatra u gradskom parku

- IzgrAdnja Zelene tržnice preko puta stadiona Babovac

- Uređenje prostora između zgrada „Stube“

- Završetak sanacije kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača

- Rekonstrukcija cesta po mjesnim zajednicama i gradskih ulica

- Uređenje Sportskog centra Babovac

- Izgradnja nogostupa i rasvjeta

- Uređenje infrastrukture u poslovnim zonama

- Izgradnja vodovoda Studenci i Stubica

- Uređenje poljske infrastrukture

- Nastavak radova na obnovi tvrđave herceg Stjepana

- Izgradnja muzeja na Gračinama i posjetiteljskog centra

Želimo vjerovati kako će nas na putu do cilja i dalje pratiti svi prijatelji Ljubuškog te da će kroz potpore podržati naše planove i projekte za Ljubuški u kojem se živi, ostaje, u koji se dolazi...

I na koncu svim Ljubušankama i Ljubušacima čestitamo Dan našeg grada, a Vama cijenjeni uzvanici još jednom zahvaljujemo na dolasku.

Radio Ljubuški