Potpisivanje ugovora za vodu

Danas u prostorijama Općine Ljubuški održano je svečano potpisivanje ugovora o isporuci/prihvaćanju vode za tri tzv. presječena sustava- vodoopskrbna sustava presječena državnom granicom, između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naime, u okviru dugogodišnje bilateralne vodnogospodarske suradnje temeljem Ugovora o uređenju vodnogospodarskih odnosa između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bosne i Hercegovine iz 1996. godine, sklopljen je i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom – Ugovor o presječenim sustavima.

Na temelju navedenog Ugovora, zainteresirane stranke- spomenuti isporučitelji vodnih usluga i nadležne jedinice lokalne samouprave – gradovi i općine obiju država, čiji sustavi javne vodoopskrbe su presječeni državnom granicom- potpisuju provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode.

Tako su u Ljubuškom potpisana tri takva provedbena ugovora o isporuci odnosno prihvaćanju vode koje je u ime svih nadležnih jedinica lokalne samouprave, suvlasnika Vodovoda Dubrovnik d.o.o, i nadležnih isporučitelja vodne usluge potpisali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mate Franković te načelnik Općine Neum Živko Matuško i direktorica Komunalnog Neum d.o.o. Ljuba Goluža, zatim gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić te načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić i direktor isporučitelja vodne usluge Parkovi d.o.o. Ljubuški, Vedran Markotić, dok je treći ugovor potpisao gradonačelnik Grada Imotskog, Ivan Budalić, u ime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o. i načelnik Općine Posušje Branko Bago.

Svečanom potpisivanju nazočili su ministar financija i dopredsjednik Vlade ZZH Toni Kraljević i premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda iz Republike Hrvatske na čelu s Državnim tajnikom dr. sc. Mariom Šiljegom.

„Ovo današnje potpisivanje ugovora je kruna dvadesetogodišnjeg rada otkada datiraju prvi ugovori između Hrvatske i BiH o zajedničkoj brizi za vodogospdarske djelatnosti. Iz tog ugovor proizišli su ugovori o sustavima primitka i proizvodnje vode na vodovodnim sustavima koji su presječeni državnom granicom. Osim ova tri današnja sporazuma u kojima je participiralo devet jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i tri lokalne jedinice iz BIH očekujemo vrlo brzo potpisivanje još dva sporazuma. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će radiiti u sljedećem razdoblju na potpisivanju sličnih ugovora za područje odvodnje i kanalizacije tj. smatramo ukoliko nemamo adekvatnu zaštitu voda s jedne i druge strane granice nemamo potpuno urađen posao i u tom smislu iduće godine krećemo s pripremama ovih ugovora za kanalizaciju i pročišćavanje otpadnih voda“, rekao je Šiljeg nakon potosivanja ugovora.

U okviru suradnje na presječenim sustavima moguće je sufinanciranje izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji su zajednički građeni ili će biti zajednički građeni, te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti.

Potpisivanje provedbenih ugovora od iznimnog je interesa za hrvatske žitelje i s jedne i s druge strane granice kao i za obje države u cjelini jer ulaganjem u osnovnu infrastrukturu kao što je vodoopskrba daje zalog da hrvatsko stanovništvo ostaje na povijesnim ognjištima.